A megfelelő macskaalom megtalálása

A macskaalom fontossága

A macskák rendkívül higiénikus lények, már egészen apró koruktól fogva ösztönösen és tanult formák alapján is tisztálkodnak, gondozzák a szőrzetüket. Nincs ez másképp az illemhely használatával sem, hiszen a cicák a lakásban is könnyedén megtalálják a kihelyezett alomtálat, szinte meg sem kell nekik mutatni azt. Részükről a történet ennyire egyszerű, a gazdik számára azonban komoly fejtörést okozhat a megfelelő kellékek beszerzése. Zárt vagy nyitott alomtálat vegyünk? Csomósodó vagy nem csomósodó legyen a benne lévő alom? Hol helyezzük el a tálat, hogy a macskánk mindenképpen azt használja?

A jó macskaalom kritériumai

Mit is várhatunk el a megfelelő macskaalomtól? A cicák, akárcsak mi is, néhány óránként vizelni jár. Mégis melyik kisállattartónak lenne kedve rögtön szaladni is, kezében az alomlapáttal, hogy cserélje az almot? Gyanítom, ez a szám erősen közelít a nullához. Tehát fontos, hogy a macskaalmunk viszonylag jól felszívja a nedvességet és ezzel együtt a szagokat megtartsa, illetve hogy minél tovább használhassuk. A könnyen összeálló, megkeményedő almot a cicánk sem fogja kedvelni, talán olyannyira sem, hogy nem is használja, és keres helyette valamilyen megfelelőbb helyet a lakásban; másrészt a pénztárcánknak sem tesz jót egy ilyen minőségű termék választása.

Emellett egyéb elvárásainknak is eleget tehetnek bizonyos alomfajták. Léteznek 100%-ban természetes anyagokból készültek, illatosítottak. Az sem lenne jó, ha belőlünk vagy a cicánkból allergiás reakciót váltana ki az alom, így mindenképpen hipoallergén terméket válasszunk.

A macskaalom csomósodási képessége

A csomósodási képesség nem más, mint a macskaalomban megtalálható ásványi anyagok nedvesség hatására való összeállási képessége. Mit is jelent ez? Amikor a cicánk az illemhelyet használja, a macskaalom szemcséi kisebb labdákká, gömböcskékké alakulnak át, ami által egyrészt könnyebben takaríthatjuk ki az almát, másrészt a kellemetlen szagokat is viszonylag jól magukba rejtik a labdácskák, így nem kell azonnal a takarítószerekért rohannunk.

A különböző macskaalmok

A fenti alapján már sejtheti az ember, hogy nem egyfajta macskaalom létezik, hanem számos változatban megtalálható a boltokban, különböző nagyságú kiszerelésekben, minőségben és eltérő csomósodási képességekkel.

A csomósodó macskaalmok

Az ilyen almok általában bentonitból vagy zeolitból készülnek. Utóbbiak apróbb darabokból állnak, és egyszerű az összeálló elhasznált részeket is eltakarítani.

A nem csomósodó macskaalmok

Az ilyen almok általában nagyobb szemcsékből állnak. Alkotóelemük lehet a szilikagélből és kvarchomok például. A macskaalommal szemben állított kritériumoknak megfelelően a vizeletet és a kellemetlen szagokat jól képesek felszívni, éppen ezért elegendő az állat ürülékét feltisztítani. Az ilyen almok néhány hétig, sőt, akár egy hónapig is bírhatják komplett csere nélkül.

Egyéb macskaalmok

Nem kell feltétlenül a két fenti kategóriához sem igazodnunk, hiszen a cica a szabadban is tökéletesen képes az ürüléke eltűntetése. Ha éppen mi is kifogytunk az alomból, akkor akár homokkal vagy a kertből összelapátolt földdel is megtölthetjük egy időre az alomtálat. Habár a takarítása így némileg bonyolultabb művelet lesz, tűzelhárításnak mégis csak jó ötlet. Ha pedig kísérletezni szeretnék, akár faforgáccsal is bélelhetjük a macskánk illemhelyét. A könnyű faforgácsot a macskáink könnyen megszerethetik, hiszen könnyedén tudják vele eltakarni az ürüléküket. A természetben is hasonló közeget keresnek a dolguk végzéséhez. Vigyáznunk kell azonban, hogy megfelelő minőségű faforgácsot vegyünk, mivel könnyen szálkásak lehetnek a darabok, amik felsérthetik a cicák bőrét; emellett a faforgács a nedvességet sem tudja az alommal azonos mértékben felszívni, és a kellemetlen szagokat sem rejti el olyan jól.

A WC-n lehúzható macskaalom

Egyik különleges fajtája az almoknak a WC-n lehúzható macskaalom, amely 100%-ban biológiailag lebomló anyagokból áll. A környezettudatos gazdiknak ideális megoldás lehet a rendesnél kisebb súlyú – ezáltal könnyebben komposztálható ‒ alom. Az alom maga, ha egyébként nem is lenne igazán környezetszennyező, gondoljunk bele, hogy megspórolhatjuk a műanyag zacskót is, amiben azt tároltuk volna.

Hol legyen a macskaalom helye?

Mint már említettem, a macskák rendkívül higiénikus lények, így célszerű az etetőtálkájuktól és a fekhelyüktől viszonylag távol elhelyezni az alomtálcát. A méret sem mindegy, ha nem elég nagy a tálcánk, talán figyelembe sem veszi kedvencünk az almot, mivel nem tartja elég kényelmesnek. A zárt alomtálcát sem minden macska kedveli, elsőre főleg nem, ugyanis zavarhatja őket, hogy nem látják a körülöttük zajló eseményeket.

Most, hogy már ennyi mindent tudunk a különböző almokról (persze ez a tudás még bővíthető), és magunkban már el is döntöttük, hogy melyik szerencsés versenyzőnek szeretnénk egy esélyt adni, nincs más hátra, ideje elmennünk egy kisállatkereskedésbe vagy akár a sarki vegyesboltba beszerezni azt. Nem is fecsérlem tovább a szót, macskaalom-vásárlásra fel!