Biztosítási kárrendezés gépjárműre

Biztosítási kárrendezésről általában

Valószínűleg mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy alapvetően mennyire fontos, hogy az értékeinkre legyen biztosítási kárrendezés kötve. Ugyanis annak ellenére, hogy mi nyilvánvalóan a lehető leginkább óvjuk és védjük az értékeinket, sajnos rajtunk kívül álló tényezők is irányíthatják a dolgokat. Így gyakran előfordul, hogy abszolút nem a mi hibánkból, de nagyobb terjedelmű kár ér minket. Ilyenkor nagyon nagy segítség, ha van biztosításunk és nem a saját zsebünkből kell kihúzni az olykor igen csillagászati nagyságú javítási költségeket, hanem egyszerűen csak a biztosításunkhoz nyúlunk. Kiváltképpen érdemes biztosítást kötni nagyobb tételű eszközök megvásárlásakor, mint például autók, háztartási gépek, főleg esetleges lakás vásárlásának az esetén. Inkább minden egyes hónapban kicsit a zsebembe nyúlok, minthogy egyszer kelljen óriási összeget kifizetnem, ami esetleg még adóságba is taszítana. Én személy szerint mindenkinek ajánlom a biztosítási kárrendezés megkötését, ugyanis abban az esetben, ha jelentős kár ér minket, hatalmas segítséget tud jelenteni.

Biztosítási kárrendezés gépjármű esetén

Mint már említettem, véleményem szerint a leginkább magasabb tételű termékek megvásárlása során érdemes biztosítást kötni, ugyanis ezek a termékeknek az esetleges javítása komoly összegeket tud maga után vonni, ami a legtöbb esetben abszolút nem ideális számunkra. Azt alapvetően szinte minden autó tulajdonos tudja, hogy a károkozó kötelező biztosítása terhére a biztosító megtéríti a gépjármű javításának a költségét. Viszont azt már kevesebben tudják, hogy a gépjármű kártérítésén kívül még mire jogosít fel minket egy biztosítás. Az alábbiakban ezzel foglalkoznék egy kicsit.

Ám mielőbb kitérnék minden egyes aspektusra, csak hagy jegyezzem meg, hogy összevetve szerintem nagyon hasznos lehet egy biztosítási kárrendezés, hiszen sajnos nem tudhatjuk, hogy érni fog e minket a jövőben baleset vagy nem. Reméljük, hogy soha nem lesz szükségünk ilyen opcióra, de úgy gondolom mindenképpen hasznos, ha fel vagyunk készülve a lehető legrosszabb opcióra is. Amennyiben a bővebben érdekelne, valakit a biztosítási kárrendezés az látogasson el a https://cool-mobil.hu/karrendezes-biztositasi-ugyintezes/ weboldalára, ahol bővebb tájékoztatást talál. minderről. Nos, és akkor nézzük meg részletesen, hogy is működik ez a biztosítási kárrendezés a gyakorlatban és mire kell számítanunk, hogyha úgy döntünk, élünk vele!

Biztosítási kárrendezés alternatívái

 A gépjármű biztosításról szóló törvény átfogó jelleggel azt írja elő, hogy a biztosítás mindazon megalapozott kártérítési igények kielégítésére kiterjed, melyeket a biztosított személlyel szemben, a jármű üzemeltetése során okozott károk miatt támasztanak. A törvény egyébként azt is előírja, hogy a biztosítás kiterjed a felelősség kérdésének a vizsgálatára is.

A biztosítónak tehát törvényi felhatalmazása van arra, hogy a balesetben viselt felelősség alapján döntsön a kártérítésről. Fontos, hogy a felelősség kérdése nem azt határozza meg, hogy mekkora a fizetendő kártérítés, hanem azt, hogy melyik félnek kell a károkat viselnie. Ha a biztosító úgy ítéli meg, hogy a baleset bekövetkeztéért mindkét jármű vezetője felelősség tehető, akkor kármegosztást is gyakran alkalmaznak. Ez azt jelenti, hogy mindkét fél számára csak a kár egy részét térítik meg a biztosítók. Fontos tudni, hogy a biztosító csak akkor térít, ha a kár véletlenszerűsége bizonyítva van. A biztosító kárrendezés megtéríti a vétlen károsult autóbankeletkezett gépjárműkárokat, a károkozóét azonban, nem téríti meg. Miután az autónak az idő előre haladtával csökken az értéke a biztosítási összeg is gyakran csökken, ennek érdemes utána érdeklődni bővebben egyéni szinten is. Az értékcsökkenést is összegszerűen meghatározva igényelnie kell a károsultnak, amihez bizony elkél a szakértői segítség, mert önként nem fizeti a biztosító, a károsult pedig nem tudja meghatározni az értékcsökkenés összegét. Fontos tudni, hogy a személyi sérülések után járó kártérítés kiterjed a károkozó autóban ülő vétlen utasok személyi sérüléseire is! Az autó kiesésével főleg vállalkozók számára nem csak az jelenti a kárt, hogy az autót meg kell javíttatni, hanem a sérült autó pótlása is. Indokolt lehet, hogy a javítás ideje alatt bérautóval, vagy akár magánszemély szükség esetén más közlekedési eszközzel pótolja az autó használatát. A biztosító akár a taxiszámlákat is befogadhatja, ha a károsult bizonyítani tudja, hogy számára a kocsi használata nélkülözhetetlen és a pótlására a további kár elszenvedése nélkül semmilyen más módja nincsen. A bérkocsi / csere kocsi igénybevételét a biztosítóval előzetesen egyeztetni kell, különben elutasítja ezt a kártérítési igényt.

Kevesen tudják, ha a balesetben vétlen jármű totálkáros lesz, az “új”, helyette vásárolt másik autó átírási költségeinek megtérítését is kérheti a közlekedési balesetben vétlen károsult. Összességében elég sok lehetőségünk, de hasonló mennyiségű kötelezettségünk is van, és éppen ezért fontos tisztában lennünk vele, mikor melyiknek kell eleget tennünk, vagy éppen van lehetőségünk vele élni. Remélem a cikk segített némileg tisztábban látni, és sosem lesz erre a tudásra a gyakorlatban szükség. Addig is, jobb félni, mint megijedni.