Hogyan válasszunk gázkazánt?

A gázkazánban rejlő lehetőségek

A gázkazánok ma már talán a legnépszerűbb hőtermelő eszközök, amelyek kis lakásoktól egészen a nagy üzemekig használhatók fűtésre, illetve melegvíz előállítására. Ilyenek a többfunkciós, kombi gázkazánok. Azonban a választás sosem egyszerű. Melyik is lenne az ideális fűtőrendszer a mi otthonunkhoz? Ez a cikk talán megkönnyíti majd a keresést a hatalmas kínálat között.

Milyen tényezőkre figyeljünk a gázkazán vásárlásakor?

Ha egy körülbelül negyedmilliós beruházásra adjuk a fejünket, a döntés sosem egyszerű, az ember rettegve gondol arra a sajnos nem lehetetlen szituációra, hogy a drága berendezés bizony nem szolgálja majd úgy a célt, ahogy azt mi szerettük volna. És persze arra sincs garancia, hogy a megfelelő szerkezetet vettük az otthonunkhoz. Hogy az ilyen kellemetlen szituációkat elkerüljük, érdemes minden apró részletre odafigyelnünk. Ilyen a kazán teljesítménye, a típusa, milyen funkciókat képes ellátni.

Emellett érdemes utánanézni az energiaigényének is, ha minél gazdaságosabb megoldást szeretnénk, illetve a gép károsanyag-kibocsátása sem másodlagos tényező. A garancia idejére is érdemes rápillantanunk, illetve utánanézni, milyen garanciahosszabbítási lehetőségeket kínál az adott cég. Ha igazán őszinte véleményt szeretnénk a cikkről, pillantsunk rá az internetes véleményekre is, hány csillagot érdemelt ki az adott gép. Habár ezzel sem árt óvatosan bánni, hiszen nem mindenkinek válik be minden termék ugyanolyan hatásossággal, nem tudjuk, hogy az adott felhasználó vajon rendeltetésszerűen használta-e a fűtőrendszert, hogyha negatív véleménye volt.

A nyílt és a zárt égésterű gázkazánok

A nyílt égéstér lényegében annyit tesz, hogy a készülék a szoba levegőjéből veszi el az oxigént a fűtéshez. Ez veszélyes lehet, hiszen a gép meghibásodásakor a szoba légterébe halálos veszélyű gázok kerülhetnek, mint például a szén-monoxid. Régebben főleg ilyen típusú terméket lehetett kapni a piacon, később azonban a zárt égéstérű készülék is elterjedt.

Utóbbi gépnél az oxigén duplacsöves kéményrendszeren keresztül jut el a gépházba. Ilyen esetben a lakáson kívüli levegőt használja a kazán, így gyakorlatilag a közvetlen szén-monoxid általi fenyegetettség megszűnik a lakásban. Ma már ezt a típust használjuk a nyílt égésterű kazánok helyett.

Miért jók a kondenzációs gázkazánok?

Kondenzációs gázkazán alatt egy zárt égésterű gázkészülékről beszélünk. Az ilyen készülékekben az eltávozó égéstermékben rejlő hőenergiát újra felhasználjuk, mindezzel létrehozva egy környezetbarátabb fűtési technikát, hiszen így kevesebb füst kerül a természetbe, illetve kevesebb gázt is használunk a szoba melegítése közben. Így kímélhetjük a pénztárcánkat is. Ideális választás például falfűtéshez, illetve padlófűtéshez. 2015-től már csak ilyen fajta kazánt gyártanak az európai piacon.

A gázkazán ára

Akárcsak bármilyen más árucikk esetében, itt is van egy bizonyos alja az összegnek, amennyiért minimálisan a termékhez juthatunk, utána pedig a határ már csak a csillagos ég. Lássuk hát, mennyi a reális ár egy kazánért. Egy családi ház fűtésére és a melegvíz termelésre is megfelelő kazán összege legalább közel kétszázezer forint, de ha már egy jobb minőségű eszközben gondolkozunk, a reális ár akár félmillió forint is lehet. Nem kis összeget takaríthatunk meg azonban bizonyos leértékelések igénybevételével, azonban ha igazán praktikusak akarunk lenni, drágább terméket választunk. Miért? A magasabb összegű árucikkek nyilván tovább bírják és jobban is működnek, így tehát érdemes utánaszámolnunk, hogyha a garancia lejártával esetleg egy olcsóbb gép tönkremegy, nem jövünk-e ki rosszabbul, mintha eleve egy jobb minőségű árucikket veszünk, ami tovább bírja, illetve kevesebb a gond vele.

A gázkazán márkája

Ahogy szinte minden árucikk esetében, a kazánok között is megtalálhatóak a vezető márkák termékei. A különböző gázkazánok között is érdemes a korábban kitűzött célunk alapján változtatni. Inkább hamarabb lecserélnénk az olcsóbb készülékünket vagy a drágábbat használnánk tovább? Emellett pedig a funkcióbeli igényeinkre támaszkodva nézelődjünk a márkák és a készülékek között. Arról is érdemes tájékozódni, milyen szervízlehetőségei vannak az adott cégeknek, mennyire hajlandóak együttműködni a felhasználóikkal és segíteni őket problémák esetén.

Mekkora hely kell a gázkazánnak?

Ha a méret miatt aggódunk, arra semmi szükség. Egy kisebb fali gázkazán alig negyvenszer hetven centiméter helyet foglal, így nem kell félnünk, hogy esetleg nem fér majd el egyik szobánkban sem, ha kisebb lakásban vagy házban élünk. Amennyiben azonban nem vagyunk helyszűkében, úgy nagyobb készülékekbe is nyugodtan befektetünk, ilyenkor azonban a nyílászárókat méretét is ellenőrizzünk, mielőtt még a falat kellene kivernünk az új hűtőfelszerlés miatt.

Egyéb tudnivalók is akadnak a gázkazánról. Érdemes még elgondolkoznunk olyan kérdéseken is a vásárlással kapcsolatban, mint hogy kombi vagy fűtőkészüléket vegyünk-e, tárolós vagy éppen átfolyós készülékre van-e szükségünk inkább, illetve arra is gondolnunk kell, milyen teljesítményű gép lenne a számunkra legjobb választás.