Mi mindenhez is ért egy közbeszerzési tanácsadó?

A közbeszerzési tanácsadó és a pályázatok

Ha valaha is olvastunk már pályázati kiírást, nagyon is el tudjuk képzelni, miért néz szinte mindenki közbeszerzési tanácsadó után, amint belevág a pályázatba. A nyelvezet jogi, a feltételrendszer szigorú, az ember nem külalaki és határidős hibák miatt akar kiesni egy ilyen nagy horderejű pályázatból. Ez persze nem jelenti, hogy aki felkért egy közbeszerzési tanácsadót, annak már nyert ügye van, de tény, hogy nélküle sokkal nehezebb boldogulni. Ebből persze már kiderül, hogy a tanácsadónak nem kell mindenhez érteni, a pályázatot magát nem ő fogja megírni. Az ő szakterülete a közbeszerzés, nem az építőipar, tömeggyártás, vagy épp ami. Viszont valamennyit egy idő után ők is konyítani kezdenek a projektmenedzsmenthez például. Szóval miben is számíthatunk a közbeszerzési szakreferens segítségére?

A közbeszerzési tanácsadó képzettsége

Jelen helyzetben még biztosan állíthatom, hogy az alap közbeszerzési tanácsadói képzést OKJs tanfolyam keretei közt lehet elsajátítani, ezt a közelgő változások majd vélhetően felülírják vagy egyszerűsítik. Mindenesetre tény marad akkor is, hogy nem kell feltétlenül egy teljes egyetemet elvégezni, nincs olyan, hogy Közbeszerzési Főiskola. Viszont így is kemény a képzés, két év nagyjából, mely alatt a szükséges jogi nyelvezetet, hátteret, törvényi kereteket, szabályokat elsajátítják. Ráadásul itt nem elegendő egyszer megtanulni, a jogszabályok elvégre folyamatosan változnak, ezek figyelemmel kell követni.

Amennyiben egy pályázat értéke meghaladja a negyven millió forintot, úgy nem elég szimpla közbeszerzési tanácsadót alkalmazni, faksz-ra lesz szükségünk. A rövidítés annyit tesz felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadó. Ezt a címet persze nem csak úgy hozzávágják az illetőhöz, külön képzésen kell részt venni, melynél szigorú szűrési feltétel a már meglévő két év gyakorlat. Úgyhogy két év munka után nekiállhatnak további tanulmányaiknak, illetve néhány jelentősebb beruházásnak. Ezek közül egy a felelősségbiztosítás – ezt takarja a „felelős” jelző – másik az akkreditáció. Ez annyit tesz, hogy az államnál kisebb díj fejében regisztrál, innentől kezdve lekereshető, mintha csak az adószámának néznénk utána a cégjegyzékben. Emellett a faksz-oknak már felsőfokú végzettsége is kell legyen. Így tehát a közbeszerzési tanácsadó nem feltétlenül diplomás, de esetek többségében az, vagy legalábbis afelé halad.

A közbeszerzési tanácsadó feladatai

Ajánlatkérő vs közbeszerzési tanácsadó

Sokan vélelmezik, hogy a közbeszerzési tanácsadó csak akkor kerül a képbe, ha már van kiírt pályázat, de ez koránt sem igaz. Az ajánlatkérőnek ugyanúgy szüksége van egy szakreferensre, olyan szakembere, mint például Dr. Szilva Gábor – közbeszerzési szakjogász. Olvastunk már valaha ajánlatkérést és pályázati anyagot? Na azt is ember írta. Nem véletlen, hogy szakember kell annak a megírásához is. A szigorú feltételrendszer sok mindenre kiterjed, kiemelném az elbírálási feltételek összeállítását. Kellően szigorú kell legyen, hiszen senki sem szeretne több tucat anyagot átböngészni időre, ugyanakkor túl szigorú sem lehet, mert akkor csak egy cég jöhetne szóba, ami korrupciónak minősül. Hasonló kettősség jellemzi a vizsgálóbizottság összeállítását is. A szakértők szükséges, hogy konyítsanak valamilyen szempontból a szakmához, vagy a szóban forgó pályázathoz, ugyanakkor nem lehetnek érdekeltek a pályázat kimenetelében. Ezt az esetleges szürke zónát segít értelmezni például a közbeszerzési tanácsadó.

Ajánlattevő és a közbeszerzési tanácsadó

Értelemszerűen nem ugyanaz a közbeszerzési tanácsadó képviseli az ajánlattevőt és az ajánlatkérőt, ez két külön szakreferens. Az ajánlattevőnek gyakran végeznek monitoring szolgáltatásokat is, ez annyit takar, hogy a kihirdetett pályázatokat a közbeszerzési tanácsadó figyelemmel követi és adott esetben értesíti a megbízóját egy neki is érdekes lehetőségről. Amennyiben összeállításra kerül egy pályázati anyag, már sokkal nagyobb feladat hárul rá, értelemszerűen a pályázati feltételeket szem előtt tartva ellenőrzi az anyagot. Nyertes pályázat esetén a kivitelezésnél be kell tartani azt az ütemtervet, mellyel leadásra került maga a pályázat, így ennek felügyelete, dokumentálása is a közbeszerzési tanácsadó feladata.

Mivel itt egymásra épülő folyamatokról van szó, a közbeszerzési tanácsadó jelentős rálátással bír az eseményekre. Persze nem ő lesz az, aki kidolgozza a munkafolyamatokat, ugyanakkor értenie kell, mi az összefüggés köztük. Egy gyakorlott szakreferens esetében ez már igen hamar az ügyfél előnyére válhat. Hiszen akármennyire át is látjuk a saját szakmánkat, annak folyamatát jogi határidők közé kell beékelni. Ebben határtalanul hasznos a közbeszerzési tanácsadó közreműködése. Nem az EKR kezelése, vagy a formai követelmények ellenőrzése az, ami elengedhetetlenné teszi – noha nagy könnyebbség ezeket átruházni rá – inkább a folyamatok átlátása, ezek összeboronálása teszi őt olyan segítséggé, ami nélkül sokkal nehezebb, és problémásabb lenne egy pályázat. Nem véletlen tehát, hogy egy gyakorlott közbeszerzési tanácsadó kincset ér.