Mire jók a költségvetés készítő szoftverek?

Mik a költségvetés készítő szoftverek?

Kezdjük ott egyáltalán, hogy mik is azok a költségvetés készítő szoftverek? Mert ez ugyan egy igen hosszú, elíró név, de nem teljesen magától értetődő annak, aki nem forog ilyen körökben és nem foglalkozik ezzel nap, mint nap. Márpedig az átlagember, akár szakember, akár irodai dolgozó, akár vállalkozó, viszonylag ritkán találkozik olyan dolgokkal, hogy árazott költségvetés, és nem molyol folyton árajánlat készítő excel táblákon.
Ahhoz, hogy lehintsük a leplet a költségvetés készítő szoftverek titkairól, kénytelenek vagyunk beszélni magáról a költségvetésről is. De nem kell félni, nem fog fájni. Szóval, költségvetése gyakorlatilag mindenkinek van, ha máskor nem, hát amikor a havi fizut számolgatjuk, hogy mire elég, mennyit kell félretenni, hogy nyaralni menjünk majd, hány hónap után vehetem meg a kiszemelt kocsit, ez is mind mind költségvetés valahol. Persze ez még nem feltétlenül olyan bonyolult, hogy külön költségvetés készítő szoftver kelljen hozzá. Szóval mi az a szint, ahol erre már szükség van?

Kinek kellenek költségvetés készítő szoftverek?

Hát azoknak, akik nagyban játszanak! Képzeljétek csak el, ha egy hatalmas építkezési beruházásnál papír alapon írogatná valaki, mi mennyibe kerül, bepötyögné szépen egy több lapfüles excelbe és azt küldené ki a partnereknek. Hát ember legyen a talpán, aki megtalálja benne, amit keres. Vagy mi van, ha te csak arra vagy kíváncsi, hogy a kőműveseknek mennyit kell fizetni? Vagy azt szeretnéd tudni, az első negyedévben mennyi pénzt kell beletenni? Hogy változik ez várhatóan az elkövetkezendő hónapokban? Persze, minden adat megvan ahhoz, hogy ezeket a kérdéseket megválaszoljuk, csak le kell ülni kibogarászni. A költségvetés készítő szoftver azonban erre sokkal gyorsabb, egyszerűbb lehetőséget ajánl.

Mikor kellhetnek költségvetés készítő szoftverek?

Azzal kezdtem, hogy a szorgos mindennapokban általában nincs szüksége rá annak, aki nem foglalkozik költségvetéssel, de ez azért csak részben igaz. A költségvetés készítő szoftverek közt lehet például egy családi házhoz az építőipari költségvetés készítő program is. Ezt nyilván nem a család, mondhatnánk, a megrendelő fogja megvásárolni, de a cég, akitől a kivitelezést kérte, már annál inkább. Nekik érdemes lehet beruházni, hiszen egy ilyen program nem csak ennél az egy családi háznál hasznosítható, hanem az összes megbízásuknál.
Hasonló módon egy arajanlat keszito szoftver már azelőtt hasznos lehet, hogy különösebben mélyen beleástuk volna magunkat abba a munkába. Mert, hogy is kezdődik egy megbízás? Megkérdezi a lehetséges megrendelő, hogy mennyi az annyi? Költségvetés készítő programok használatával csak visszakérdezünk, megtudakolunk pár szükséges adatot és már röpül is az a bizonyos árajánlat. Ennyire egyszerű. Tudható, hogy nem minden ajánlatból lesz megbízás is, így egyszerre érdemes és nem érdemes energiát fektetni beléjük. Nem érdemes, mert nem biztos, és érdemes, mert ha csak úgy összegányoljuk, tuti nem lesz belőle semmi. Ezt a dilemmát is remekül feloldják a költségvetés készítő programok. Segítségükkel gyorsan adhatunk, elfogadható árajánlatot, ahelyett, hogy egy építőipari költségvetés excel sémát próbálnánk kisilabizálni.

Mik a költségvetés készítő szoftverek előnyei?

Ott a költségvetés program, bepötyögted szépen az adatokat, hónapról hónapra vezeted benne, amit kell és pár kattintással ki lehet exportálni belőle a megfelelő riportokat. A nagy cégek szeretik a riportokat. Egy felől szépen meg van formázva, könnyen érthető azoknak is, akik a technikai részletekbe nem akarnak, vagy nem tudnak olyan nagyon elmélyülni, de mégis döntést kell hozniuk az eredmények alapján. Mindemellett sokkal gyorsabban is létre tudjuk hozni őket a költségvetés készítő szoftverek segítségével.
És ami még nagyon hasznos bennük, az az, hogy többen is hozzáférnek. Ugye, ha egy nagy, összetett és bonyolult excelről beszélünk, azt mindig mindenkinek meg kell tanítani, hogyan kezelje, mit nézzen. Szükséges egy fajta excel tudás már az értelmezéséhez is. Ráadásul, ha egy valaki megnyitja, jelszóbeállítás, elrejtés híján onnantól mindenki, aki megnézi, látni fog minden adatot. Lehet, hogy nem akarjuk ezt. És lehet, hogy a partner cég értékesítőjének nincsen húsz perce arra, hogy elmagyarázzuk, mit melyik lapfülön talál és melyik képletbe ne nyúljon bele, mindazért, hogy majd a következő hónapban újra el kelljen mindezt mondani, mert el fogja addigra felejteni.
A költségvetés készítő szoftverek a tárolást is jól megoldják. Mert mi van, ha excelt vezetünk? Nyilván nem egy ember vezet be minden információt egy évekig tartó hatalmas beruházásnál – legyen mondjuk autópálya építés. Többen fogják bevezetni az adatokat, többen is kell riportokat kivonjanak. Akkor most dobjuk fel egy megosztott excel fájlként az egész költségvetést és reménykedjünk benne, hogy mind a három tucat ember, akinek hozzáférést adtunk van annyira értelmes, hogy semmit sem töröl ki véletlenül és nem felejt el rámenteni, amikor fontos? Az emberi hiba lehetőségét is minimálisra csökkenti, ha költségvetés készítő szoftvereket használunk.