Terrárium, avagy hol lakjanak a különleges kiskedvencek

Kinek jó a terrárium és miért

Szerintem mindannyian gondolkoztunk már azon, hogy túllépünk a megszokott kutya- és macskatartáson, és a szőrös kedvenceket egy időre hanyagolva, befizetnénk egy kevésbé közhelyes háziállatra. Ez több okból is előnyös lehet, hiszen sokan allergiások a szőrre, és bár odáig vannak az emlős barátainkért, szörnyű prüszkölés és fullasztó érzés lesz az osztályrészük, ha a kedvencek közelébe mennek. Na de szerencsére sok más domesztikált kedvenc is létezik. Madarak, hüllők, kétéltűek, meg pókok – akármelyik fajt is erősítsék ők a nyolc lábukkal és ijesztő kinézetükkel, brrr. Mások ok, amiért most a terráriumok beszerzéséről írhatok, hogy sok lakás, esetleg a kollégium házirendjében egyenesen megtiltja olyan állatok tartását, amelyek zajjal, bűzzel vagy egyéb kellemetlen tulajdonsággal bírnak. Ez igazán szomorú, hiszen sokan azért el sem tudnak költözni, mert a kedvencüket nem vihetnék magukkal, ugyanakkor érhető is, hogy nem feltétlenül akar az ajtószomszédunk a Milli nevű tehenünk bőgésére ébredni, még ha a tehenek egyébként aranyosak is. Szerencsére azonban a legtöbb – ha nem az összes – kétéltű és hüllő igazából rendkívül csendes, nem sokat mocorognak és még a kellemetlen szagoktól sem kell tartanunk esetükben. Habár emiatt kevésbé mókásnak tűnnek, mint egy maci formára nyíratott uszkár, az embernek azért mégis szüksége van társaságra.

Kik laknak a terráriumban?

A fent említett hüllők és kétéltűek. Terrárium alatt nem kell valamilyen ultraspéci fantasztikus filmbe illő szerkezetre gondolnunk, itt lényegében ugyanazokról az üvegkalitkákról van szó, amelyeket az állatkert trópusi házában látunk minden lépésnél. Tarthatunk ebben kígyót, gyíkot, komodói sárkányt, kaméleont, gyakorlatilag az összes ijesztő, de aranyos állatot, amit el tudunk képzelni.

Mi a terrárium?

És miben különbözik egy egyszerű ketrectől? Nos, a terráriumokról elmondhatjuk, hogy van egy különleges zárjuk példának okáért, amely megakadályozza az állatok szökését, számunkra azonban könnyedén kinyitható a terrárium eleje, így ha óvatosan is, de nyugodtan rendezhetjük be a terrárium belső terét. Habár sok terrárium különbözik egymástól, néhány funkcióról azért beszélnék. Ott van mindjárt a hálós szellőző, amely tiszta levegőt juttat a kedvencünknek. Ez nagyon fontos, hiszen a kis tér és a bezártság ellenére neki is muszáj friss levegőhőz jutnia, amely tehát a szellőző által valósul így meg. A legtöbb tartalmaz vezetéket vagy csőbemenetet. Talán csodálkozunk ezen a  funkción, azonban arra is gondolnunk kell, hogy minden állat más, más az eredeti környezetük, különböző dolgokhoz szoktak és ezáltal az elvárásaik is mások. Így tehát bizonyos fajoknak szüksége van egy-két fűtött felszerelésre is, amelyek már szintén lehetnek a dekoráció része is. Egyes terráriumok pedig vásárolhatóak vagy felszerelhetőek padlófűtéssel is, amely szintén csak rendkívül pozitív tulajdonságuk. Az aljuk úgy van kialakítva, hogy egy bizonyos talajréteget készíthessünk el az állatunk igényeihez mérten, így tehát létrehozhatunk ott megnövelt talajfelületet akár vagy vizes réteget, illetve az arra igényt tartó állatoknak még odút is. Ez megint csak amiatt előnyös, hogy a kedvenceink így még jobban a saját, biztonságot és komfortérzetet nyújtó természetes környezetükben élhessék életüket még akkor is, hogyha éppen a mi szobánk egyik szekrényén vannak elhelyezve.

Hol szerezzük be a terráriumot és az egyéb felszereléseket?

Van itt egy szuper oldal, ahol több méretű és funkciójú terrárium közül válogathatunk. Nem kell rögtön a legnagyobb példányt választanunk persze, de jól nézzünk utána, hogy mégis mekkorára fog nőni majd az évek során az általunk választott kiskedvenc, hiszen az sem mindegy, ha nem akarunk néhány hónappal később újabb darabot választani. Emellett pedig jól nézzük meg, hogy a tervezett beépítésekhez melyik a legmegfelelőbb darab számunkra, tehát biztosan nem csak a mérete számít a terráriumnak ebben az esetben. A háttér anyaga, a világítás biztosítása – ezek mind-mind igen fontosak ahhoz, hogy a kiskedvencünk jól érezze magát, így ne habozzunk rendesen utána járni az információknak.

Persze a terrárium mellett szerezzük be az egyéb fontos kellékeket is az állattartáshoz, így a terrárium díszítő elemeit, fákat, gallyakat, barlangokat, kavicsot, illetve megfelelő minőségű és mennyiségű ételt is, csak hogy biztosak legyünk a dolgokban. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a terráriumot tisztítani, a felszereléseket és dekorációt pedig időről időre majd cserélnünk kell benne.

Úgyhogy, ha mindent pontosan elterveztünk és már a kisállat is úton van a gazdája felé, ne habozzunk beszerezni számára minden hasznos felszerelést online, hogy ne bízzuk a véletlenre a dolgot. Már csak az a lényeg, hogy kialakuljon egy baráti viszony a kedvenc és a gazdija között.